dissabte, 18 de maig del 2013

Nova invectiva lingüística




Aquest divendres es va aprovar per majoria la LOMCE, una més de les tantes lleis que ha tingut el sistema educatiu, però aquesta hi ha una ideologia darrera que atempta contra el sistema educatiu català amb més de 30 anys d'èxit en el tema de la immersió lingüística.




Davant de l'acció: la reacció
  Mas convocarà partits i comunitat educativa per defensar l'escola catalana "amb dents i ungles"

llegiu a vilaweb:

La llengua catalana: una defensa

A la Catalunya Nord també es defensa la llengua catalana. El fet de demanar asil a la UNESCO és una postura que potser ens hauríem de plantejar tots els catalans. La persecució es fa molt evident, tan evident que clama al cel. S'ha volgut polititzar la llengua amb un resultat nefast per a una cultura: la catalana.

Els representants de les llengües 'regionals' demanen asil a la UNESCO

Aquest dimecres passat els representants de les llengües minoritàries de l'estat francès  (Col·lectiu 31 de març) es van presentar davant la seu de la UNESCO per tal de demanar asil cultural. El marc d'empara és la carta europea de les llengües regionals o minoritàries (tractat CETS 148) adoptat a Estrasburg  l'any 1992.

 Un altre acte de defensa és la festa de la Bressola una festa en català per a celebrar, un any més, la vitalitat d'aquesta xarxa d'escoles immersives de Catalunya Nord. Cal recordar que la xarxa de la Bressola inclou sis escoles infantils i de primària al Rosselló i el Conflent, i un centre de secundària a Sant Esteve (Rosselló).

 

 Per escoltar música aneu a l'enllaç

Avui es fa la Bressolada 2013

 

divendres, 10 de maig del 2013

Una llengua maltractada

Els atacs a la llengua catalana continuen. Es vol trencar amb la unitat de la llengua amb prohibicions indirectes. Les lleis que han d'emparar tots els ciutadans d'un territori només sembla que estiguin al servei del polític de torn. Tenim el trist exemple del que va passar al parlament de l'Aragó en què es  va aprovar per 67 vots a favor, els del PP i el PAR, el canvi de nom del català a la Franja de Ponent. La nova llei de llengües, que menysprea el català i l'aragonès i elimina el reconeixement que tenien a la llei de llengües anterior. La nova 'llei d'ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies de l'Aragó' deixa sense protecció administrativa el català i l'aragonès
Substitueix els noms del català i l'aragonès per eufemismes: el català passa a dir-se 'lengua aragonesa propia del área oriental' (LAPAO) i l'aragonès, 'lengua aragonesa propia de las áreas pirenaica y prepirenaica' (LAPAPYP). A més a més, els topònims en català deixaran de ser oficials a la Franja.

Cal destacar la contundent  resposta a les Corts per part de la portaveu de la Chunta Aragonesista, Nieves Ibeas. Val la pena que l'escolteu íntegrament: http://www.vilaweb.tv/avui-es-un-dia-trist-per-laraghttp://www.vilaweb.cat/noticia/4113792/20130510/corts-generals-corona-shi-parlava-catala.html

Cal defensar la llengua com un bé. Ara s'ha engegat una campanya a través de les xarxes socials en què es defensa la llengua catalana de manera festiva. Aneu al web estimo el català i envieu el vostre missatge a les persones que més estimeu o participeu al twitter amb l'etiqueta#estimoelcatalà. Endavant amb la llengua!!!!! Petonejeu-vos com fan a la Catalunya Nord, manifesteu-vos, .... adheriu-vos a enllaçats per la llengua, signeu
www.change.org





diumenge, 5 de maig del 2013

Un nou atac a la llengua catalana

Envoltats d'una forta crisi econòmica, la realitat aclapara per la manca de mecanismes i d'idees per tal de fer-hi front. Per contra es poden trobar iniciatives legislatives que atempten contra el respecte lingüístic d'un ciutadà que des de fa segles parla una llengua en aquell determinat territori. Curiosament, aquesta llengua és la llengua catalana, anomenada de diferents maneres arreu del territori lingüístic. Una societat que vulnera els drets lingüístics dels seus ciutadans, no és una societat que respecti, que toleri les diferències i les vegi com una riquesa.

Llegim a vilaweb la següent notícia:

"El català i l'aragonès deixaran de ser reconeguts a l'Aragó aquesta setmana"

Segons llegim: " La nova llei pràcticament esborra tant el català com l'aragonès i deixa sense cap mena de protecció per part d l'administració. D'una banda, l'aprovació d'aquesta llei implica la derogació de l'anterior llei de llengües, que reconeixia, per exemple, l’existència dels catalanoparlants de la Franja de Ponent tot i que mantenia l'espanyol com a única llengua oficial. I, en segon lloc, substitueix els noms de les llengües per uns sorprenents eufemismes: el català passarà a dir-se 'Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental' (LAPAO); i, l'aragonès, 'Lengua Aragonesa Propia de las Áreas Pirenaica y Prepirenaica' (LAPAPYP). A banda, el català deixarà de ser oficial als topònims de la Franja."

 

Ara bé, també trobem notícies encoratjadores i elogiables en defensa de la llengua:

 Al País Valencià:

"Arrenca la campanya d'Escola Valenciana per la matrícula en català"

 A les illes:

  'Moltes gràcies per tornar a demostrar que som un poble viu'

'Moltes gràcies per tornar a demostrar que som un poble viu"

amb el discurs de J. Mateu al correllengua