dissabte, 23 de març del 2013

Informe sobre la salut del català, 2013

Un informe sobre la salut del català fet per la Plataforma per la Llengua (febrer de 2013) revela que el català és una llengua viva malgrat la manca de reconeixement oficial i jurídic.

L'informe abraça diferents àmbits d'ús com a la justícia, comercial, noves tecnologies, ensenyament, mitjans de comunicació, traducció i doblatge, etiquetatges, administració, entre d'altres.

Cal destacar el següent:


1. Les persones que saben escriure en català superen els 7 milions, el 50,3% de la població resident als territoris de parla catalana,

Les diferències, però, són molt pronunciades entre els diferents territoris de parla catalana, i on el català té un paper més destacat en el sistema educatiu és on hi ha un major percentatge de ciutadans que declaren saber  català: Catalunya (63,9%), Andorra (63,6%) i Illes Balears (54,9%). En una situació intermèdia es troben els territoris de la Franja a l’Aragó (34%) i País Valencià (32,8%). Finalment, a L’Alguer (12,5%) i Catalunya Nord (9,7%) la competència escrita en català de la població és molt baixa.


2. Al conjunt dels territoris de parla catalana, unes 4.383.000 persones declaren tenir el català com a llengua inicial i materna, mentre que el total de persones que declaren parlar el català s’eleva fins als 9.856.000 parlants.

3. Els joves catalans (entre 15-29 anys) nascuts a Catalunya tenen coneixement d’una segona llengua en almenys un 96,4%, molt per sobre de la mitjana de la Unió Europea (feta a partir de joves entre 15 i 24 anys), que és d’un 74%.

4. L’anglès és la llengua més apresa a la Unió Europea; el 20,09% dels ciutadans europeus declaren dominar-la com a segona o tercera llengua. El català ocupa la setena posició, només per darrere del francès, l’alemany, el castellà, el rus i l’italià; el 0,74% dels ciutadans europeus afirmen haver après el català, una proporció superior a la del cas del suec, el neerlandès, el txec o el polonès.

5. Més d’1 milió de persones llegeixen llibres en català.

6. Més de 2 milions d’oients escolten ràdio en català.

7. El català és la 22a llengua més traduïda del món.

8. Més d’1 milió de persones llegeix diaris en català a Catalunya.


En l'àmbit de l'ensenyament destaquen el següent:
 
1. Els estudiants de Catalunya treuen mig punt més en la prova de selectivitat de castellà que en la de català.

2. El 60% dels centres de preescolar del País Valencià no ofereixen ensenyament en català.

3. 126.000 alumnes d’infantil i primària del País Valencià no poden estudiar en català tot i haver-ho sol·licitat.

4. El 81% de les proves d’accés a la universitat es fan en català a les Illes Balears.

5. El 93% de les famílies de nens entre 3 i 8 anys han triat l’ensenyament en català a les Illes Balears.

6. El 40% dels escolars andorrans cursa l’ensenyament en català.

7. Més del 18% dels alumnes de la Catalunya Nord rep algun tipus d’ensenyament en català.

8. 114 universitats d’arreu del món ensenyen català.

Les dades revelen que té bona salut, però que determinades actituds poden posar en perill un sistema de cohesió que va funcionant entre els parlants.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada