dimecres, 20 de juny del 2012

Emili Teixidor: una ment lúcida entre la confusió

En sentir la mort d'Emili Teixidor, vénen a la memòria una sèrie de títols, l'eco de les reflexions i recomanacions que feia a Catalunya ràdio amb els matins de l'Antoni Bassas, ara la pel·lícula que parteix del seu magnífic Pa negre, etc. Tots els mitjans en fan un homenatge. Aquí també en volem fer un. Reproduïm una reflexió, de les moltes que hi ha al volum titulat La lectura i la vida. Crec que és un dels llibres que més et pensar, un llibre fruit dels anys d'experiència d'un gran lector i un gran difusor de la cultura.


"Amb molta freqüència oblidem la importància de les paraules, del llenguatge, de la literatura. Els humans som animals de les paraules, i l'aportació de les paraules exactes, precises i genuïnes és el material amb què es construeixen les obres que llegim i escrivim. El llenguatge ens humanitza, i el llibre és l'altre nom del gran procés d'humanització d'aquests animals racionals que som. Com més paraules, més humanitat, i com més expressió, més felicitat. Fins i tot als nens acabats de néixer se'ls parla, encara que tots sabem que ells no poden entendre-ho bé ni respondre al que se'ls diu, perquè no se'ls diu res en concret, només paraules pastades amb tendresa, sons; i les cançons de bressol, bé siguin cultes de Salvador Espriu o Miquel Martí Pol, bé siguin les populars, no tenen argument, ni missatge, ni història: "La lluna, la pruna, vestida de dol...", "Plou i fa sol, les bruixen es pentinen..."; i moltes altres no signifiquen res, els nens no poden captar cap missatge, encara, però sí que capten la musicalitat, el ritme, la repetició dels sons i de les veus. Més endavant arribaran més paraules en forma de conte, però allò que és fonamental són les paraules.

Necessitem paraules -la literatura- per a la nostra ordenació interior, com instruments del nostre pensament -pensem amb paraules- i per disposar de prou material per expressar-nos, i una de les condicions per aconseguir la felicitat és que l'expressió no es quedi mai enrere de l'experiència. Hem de ser capaços d'expressar tot el que sentim i vivim, perquè tot el que se'ns quedi a l'interior inexpressat o o mal expressat per manca de paraules suficients o d'un vocabulari aproximat i deficient, es converteix en obstacle per a la llibertat interior, en una molèstia per a la felicitat, i a la llarga aquesta acomulació d'experiències no dites o mal expressades produeix una explosió de violència cap a fora o una implosió nefasta cap a dins.

Així doncs, la primera exigència de tota literatura és la correcció, que el text estigui ben escrit. Un bon llibre és el que està ben escrit, i un mal llibre és el que està mal escrit. A més a més, el llibre conté i produeix altres beneficis secundaris, laterals, com són la informació que aporta, la seducció de les trames, el plaer de l'evasió, les experiències que el lector viu per mitjà de personatges interposats, etc., fins i tot l'augment de l'eloqüència processal, amatòria o de controvèrsia, però la paraula, la bona escriptura, és la base, el benefici principal. Si la història fos l'element principal, els missatges de socors serien els textos més importants de la literatura. El poeta Joseph Brodsky arriba a dir que si les autoritats coneguessin els beneficis immensos que proporcionen les paraules, la bona literatura, dedicarien més diners als pressupostos d'educació i cultura, perquè haurien de dedicar menys recursos a la sanitat. Diu també que hauríem de dur sempre a sobre un paper per anotar al llarg del dia les paraules i frases noves que ens arribessin de la mateixa manera que portem sempre amb nosaltres la targeta de crèdit, cosa que demostra que estem més atents als nostres interessos monetaris que a l'increment del nostre cabal intel·lectual". (p. 61-63)


Al diari vilaweb dóna una sèrie d'enllaços per entendre la figura de Teixidor:


Us oferim una relació de documents significatius per conèixer i entendre millor l'escriptor Emili Teixidor, que es troben a la xarxa: Edicions 62 ofereix el primer capítol de diverses novel·les seves, inclòs el de 'Pa negre'; entrevistes en profunditat de Màrius Serra i Josep M. Muñoz; el llibret de l'acte de Doctor Honoris Causa d'Emili Teixidor per la Universitat de Vic, amb el discurs d'Emili Teixidor i la laudatio de Ricard Torrent…

1. L'Avenç posa a l'abast de tothom l'entrevista que el seu director, Josep M. Muñoz, va fer a l'escriptor l'octubre del 2004 (número 295) en pdf.

2. Llibret de l'acte de Doctor Honoris Causa d'Emili Teixidor per la Universitat de Vic, amb el discurs d'Emili Teixidor i la laudatio de Ricard Torrent.

3. Editorial La Galera ofereix el el pròleg de la darrera edició de ‘Dídac, Berta i la màquina de lligar boira’ escrit per Emili Teixidor el 2009.

4. Primer capítol de 'El llibre de les mosques' (pdf).

5. Primer capítol de 'Retrat d’un assessí d’ocells' (pdf).

6. Primer capítol de 'Pa negre' (pdf).

7. Primer capítol de 'Els convidats' (pdf).

8. Màrius Serra ofereix en vídeo l'entrevista que li va fer quan dirigia el programa de llibres 'Alexandria' del Canal 33. Li va fer el 2004, arran de la publicació de 'Pa negre'.

9. 'La passió segons Emili Teixidor' a Núvol.

10. Etiquetes al Twitter: #EmiliTeixidor, #Emili, #Teixidor.

Emili Teixidor, en la memòria dels blocaires de +VilaWeb Arran de la mort d'Emili Teixidor, els blocaires de +VilaWeb han reaccionant amb paraules de record per a l'escriptor de Roda de Ter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada