dissabte, 9 de juliol del 2011

Una qüestió lingüística.

Les notícies sobre els reiterats atacs contra la llengua i els sistema educatiu català són persistents. Hi ha actituds de no respecte als catalans que indignen. Tal com diu la dita sembla que "hostes vingueren que de casa ens tragueren". La política ha de  servir per a integrar i fomentar el saber estar i la convivència, i no per dividir. Cal que tinguem en compte opinions i actituds assenyades com les que manifesta Muriel Casals, presidenta d'Òmnium cultural. Convé fer un exercici de responsabilitat. Recollim del diari Ara l'article següent.

Muriel Casals: Els pares que volen l'escolarització única en castellà “estan maltractant els seus fills"

La presidenta d'Òmnium Cultural ha carregat contra la postura de la popular Alicia Sánchez-Camacho. Casals ha assegurat que la no-oficialitat del català a la Unió Europea "només depèn de la voluntat del govern de Madrid
Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural
La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha assegurat que els pares que sol·liciten l'escolarització íntegrament en castellà "estan maltractant els seus fills". En una entrevista als Matins de TV3, Casals ha dit que postures com la d'Alicia Sánchez-Camacho (PPC), que va presentar una sol·licitud al Parlament mostrant la voluntat de poder escolaritzar el seu fill en castellà, l'"indignen", i ha recordat que "la llengua vehicular a Catalunya és el català" i els nens abandonen l'escola “sent aptes amb les dues llengües”.

La presidenta d'Òmnium s'ha referit a la polèmica sobre el reglament europeu que obliga a etiquetar en una de les llengües oficials i ha dit que "la postura europea és sensata", mentre que la de l'administració de Madrid demostra “una agressió clara contra” la cultura catalana. Casals ha afirmat que la no-oficialitat del català a la Unió Europea “només depèn de la voluntat del govern de Madrid”. 

Casals ha fet balanç de la manifestació de fa un any a Barcelona en contra de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i ha destacat “la quantitat de gent que hi va assistir” per damunt de “les pancartes que es van mostrar”. Segons Casals, la manifestació va demostrar que hi ha molts “catalans que volem prendre el futur del nostre país”. A la pregunta de si algunes formacions polítiques van voler segrestar la manifestació, Casals ha admès que “algunes persones poc solidàries” es van posar davant la capçalera i “això no va estar bé”, però hi ha volgut treure importància perquè “el record global que en tenim és bo”.
La presidenta d'Òmnium s'ha mostrat respectuosa amb “els temps” que es necessiten per “emprendre algunes mesures necessàries per al país” i amb la “prudència dels polítics”, però ha reconegut que “a vegades et vénen ganes d'estirar-los de la màniga” per accelerar les propostes.

Sobre els imminents pactes entre CiU i el PP, Casals ha dit que no ho veu “amenaçador” però assegura que si la cultura catalana se'n veu afectada amb retallades “Òmnium ho criticarà” i intentarà combatre-ho.

Òmnium Cultural celebra els 50 anys del seu naixement amb un acte el pròxim dilluns a L'Auditori. Casals ha explicat que en l'acte es farà un homenatge als fundadors de l'entitat i es presentarà una declaració sobre “la situació actual del país” i la funció que ha complir Òmniun, que “inevitablement està vinculada amb la política”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada