diumenge, 26 de juny del 2011

Sant Joan



Jaume Sisa canta La nit de Sant Joan, un clàssic.

Els Strombers fan una altra interpretació de La nit de Sant Joan. No té res a veure amb la de Jaume Sisa.



Sant Joan ha inspirat cantants, dramaturgs, pastissers, novel·listes, poetes,...  La verbena ve del nom de la verbena, una planta amb flors petites de color porpra que s'utilitzava antigament com a ofrena als déus pagans i que es creu que tenia efectes afrodisíacs. Els rituals encara continuen i avui en dia es va a buscar la flor de la falguera per les propietats màgiques que es creu que té o es cullen herbes com l'herba de Sant Joan que fa perdre la fatiga l'insomni i la depressió, la verbena, l'espígol, la sàlvia... per les seves propietats curatives, s'agafa aigua de la rosada matinal, se salta una foguera per alliberar-se de malalties i mals auguris, es cremen antigalles, es demanen desitjos que diuen que es compleixen, s'encén la foguera amb la flama del Canigó,... 


 Fins i tot des de les escoles s'ha treballat la festa de Sant Joan i tot el que s'hi relaciona.

I si el que us agrada és fer de cuiners, proveu amb aquesta recepta:

Ingredients:
Primera pasta: 15 gr de llevat premsat, 65 cl de llet 125gr de farina.
Segona pasta: 75 gr de sucre, 3 ous, 350 gr farina, 40 gr mantega a temperatura ambient, sal, coriandre i matafaluga.
Per decorar: fruita confitada, pinyons i sucre gros.

Elaboraciö:
Primera pasta: Es desfà el llevat amb la llet i s'afegeix la farina a poc a poc. Es va pastant fins que quedi una massa elàstica, afinada i amb consistència. Es deixa fermentar durant 20 minuts tapada amb una tela.

Segona pasta: En un bol es posa la farina, el sucre, la mantega, els ous, el coriandre, la matafaluga i la sal i es treballa la massa fins a obtenir una massa homogènia. Es pot fer amb una pastadora. Després hi afegim la primera pasta i es remena fins que quedi una única massa. Es treu del bol i es posa la massa damunt una superfície enfarinada. Es treballa la massa amb les mans. Es fa una bola. Es deixa reposar 5 minuts tapada amb una tela.

Passats els 5 minuts es dóna forma a la massa amb les mans i els dits perquè s'airegi. S'unta una safata amb oli i s'hi posa la massa. Es guarneix i al forn durant 20 minuts.

I bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada