divendres, 27 de maig del 2011

Tirant lo Blanch a la xarxa

La famosa novel·la cavalleresca Tirant lo Blanch de Joanot Martorell escrita el 1460 i publicada al 1490 ja es pot descarregar en pdf o en e-pub gràcies a Tinet. També teniu l'edició online.

Tirant lo Blanch va ser una novel·la moderna ja en el seu temps, la visió burgesa del món deixa la seva empremta en escenes memorables que retraten la vida quotidiana i afegeixen un toc humorístic i molt versemblant als personatges i situacions. La novel·la conté elements medievals propis del tractat de cavalleria i del bon cavaller, però s'allunya totalment de la novel·la de cavalleria de l'edat mitjana. El sentit realista traspua entre les seves pàgines deixant un entramat de personatges i situacions dignes de ser analitzades des d'una altra òptica, la d'una persona del renaixement.

Segons sembla el 1999 300 alumnes de 9 centres educatius de la demarcació tarragonina van transcriure desinteressadament el text. Després Tinet va encarregar la revisió i correcció al filòleg Ramon Vernet. El resultat és una edició fidel del text original que segueix la transcripció de Martí de Riquer.

 Fragment de la lliçó magistral de Mario Vargas Llosa a la Universitat de València:  (1ª i 2ª part de 4)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada