dimarts, 27 de març de 2012

Xerrada sobre les llengües minoritàries

La diplomàtica Victòria Tur, diplomàtica de l'Estat espanyol a Zimbabwe, ha fet una xerrada sobre les llengües minoritàries als alumnes de batxillerat.La Victòria Tur fa cinc anys que treballa i viu a Zimbabwe i coneix la realitat lingüística d'aquest país. Tant és així que a títol personal ha fet una gramàtica comparada i un diccionari shona-castellà. El fet de sistematitzar la gramàtica shona també és un intent de reconèixer una cultura que parlen milions de persones.

A Zimbabwe (l'antiga Rhodèsia) la llengua oficial és l'anglès ja que els anglesos la van colonitzar al s.XIX, però també hi ha altres llengües natives: el shona (que és l'idioma matern del 80% de la població) i el ndebele. Cal recordar que a Zimbabwe hi va haver una de les cultures més desenvolupades de l'Àfrica subsahariana abans de la colonització anglesa, la cultura shona. Els buntús van crear l'imperi Monomotapa (XIII-XIX).

A l'Àfrica subsahariana (entre el Camerú i Nigèria fins a Zimbawe) hi ha moltes llengües com el suahili (una llengua franca per al comerç), el lingala, el zulú, el sulu, el ndebele, el shona; totes elles formen part de les llengües bantú.

El shona és un idioma que el parla més de 10.000 persones, una llengua que té influències d'altres llengües bantú, del portuguès i de l'anglès. És una llengua rica amb una gramàtica que té similituds amb l'estructura de les llengües romàniques, una llengua que no té verbs irregulars, té 21 tipus de noms i cada nom porta una declinació,...

El fet de respectar tota una cultura és una mostra de respecte envers un poble, una mostra d'agraïment envers una terra que l'ha acollit.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada