dilluns, 5 de setembre del 2011

Setembre: l'atac a la llengua catalana per part del TSJC i dels partits PP i Ciutadans continua

Tornem a ser a setembre i en comptes de obrir els diaris i mirar els mitjans de comunicació i a les xarxes socials i trobar un respecte i un sentit comú, trobem tot el contrari. La sentència del TSJC instada per uns pares en què volien l'ensenyament en castellà deixant de banda el català obre les portes a la discriminació lingüística. En aquest país sempre s'ha caracteritzat pel seny, pel respecte. Ara es veu que hostes vingueren que de casa ens tragueren. Qui ha de respectar? L'escola catalana sempre s'ha caracteritzat per ser un bon model tant pel que fa al mètode d'aprenentatge com pel que fa a la immersió lingüística. Les dades estadístiques corroboren que l'alumnat en acabar l'ensenyament obligatori, i fins i tot postobligatori, té una competència lingüísitca bona en les dues llengües oficials. És necessari remoure tanta polseguera per una obcecació política d'uns pares? A qui benenficia aquest enrenou polític? Tothom sap que la política té uns temps i que sempre hi ha algú que els calcula.

Avui a la tertúlia del matí de Catalunya Ràdio s'ha parlat de la immersió lingüísitica. Els diaris ara.cat i vilaweb també. Les xarxes socials en van plenes #somescola i #jonoacato..

Cal defensar la llengua catalana. És patrimoni de tots.

A la xarxa ja han sortit grups que demanen una acció conjuna en defensa del català. Sembla que no n'hi va haver prou amb el 10J.
Recollim aquesta article:

La xarxa exigeix una reacció cívica i política a la sentència del castellà a l'escola

Un altre grup a Facebook demana a les entitats de defensa de la llengua que organitzin una gran manifestació. El 'Jo no acato la sentència contra el català' ja té més de 30.000 fans. I Twitter no para, amb 'hahstags' que van des de #jonoacato fins a #estat206, un intent d'internacionalització del conflicte
Facebook Crida a manifestar-nos per la llengua
La xarxa no té aturador. Mentre el Govern diu i repeteix que tot està sota control i que el TSJC es conformarà amb el recurs que presentaran per evitar un canvi de sistema educatiu que trenqui el model d'immersió lingüística, els ciutadans que s'expressen a Facebook i Twitter no descansen i exigeixen més.
Dues iniciatives a Facebook aglutinen aquesta pressió. La pàgina Jo no acato la sentència contra el català, creada dissabte al matí, ja tenia, a dos quarts de set de la tarda d'aquest diumenge, més de 31.000 fans, i continuava creixent.

Paral·lelament, també a Facebook, l'esdeveniment Crida a manifestar-nos en defensa de la llengua a tots els Països Catalans planteja obertament la demanda d'una mobilització massiva a les entitats que vetllen per la llengua: la Coordinadora i la Plataforma per la Llengua, l'Institució de les Lletres Catalanes, l'Institut Ramon Llull, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural del Principat. "I a aquelles que vulguin convocar-nos", afegeixen. Els participants en aquesta proposta ja han enviat més de 20.000 invitacions per demanar a altres ciutadans que s'hi afegeixin.
A Twitter, que divendres va tenir a la llista dels trending topic d'Espanya les etiquetes #jonoacato i #somescola, l'activitat ha continuat tot el cap de setmana. Segons el registre de folowthehashtag.com, #jonoacato continua generant 75 tuits per hora i #somescola, 71.

Aquest diumenge a la tarda, la consigna predominant és un missatge en anglès que molts usuaris tuitegen de la mateixa manera amb el hahstag #estat206: "I'm a Catalan, and I want for Catalonia to be the 206th state in the world #estat206".


Ara per fi el Departament d'Ensenyament s'hi ha posat. Vegeu el vídeo en què la consellera d'Ensenyament Irene Rigau defensa el model que segueix el Departament.

Avui també sortia aquesta notícia a diari Vilaweb que recollim textualment:


"Rigau: 'Si haig de sortir de la política per culpa de la llengua ho faré'

La consellera d'Educació diu que va entrar en política precisament per la llengua
La consellera d'Educació, Irene Rigau, ha dit avui que si ha d'arribar a deixar la política per culpa de la llengua està disposada a fer-ho. En declaracions a RAC1, la consellera ha dit que enveient l'embestida contra la immersió lingüística està disposada a tot per defensar el model català. I ha recordat que va entrar em política precisament per a defensar la llengua.
Rigau, que s'ha mostrat molt ferma sobre aquesta qüestió, ha dit que el curs començarà amb normalitat i que 'a partir del 2 de novembre [termini fixat pel TSJC] aquesta normalitat continuarà'. Rigau ha reiterat que la interlocutòria es refereix a tres casos concrets i ha dit que es donarà resposta a aquests casos, 'sense extrapolar res a l'educació catalana en general'. Rigau ha explicat que s'esgotaran totes les vies judicials i s'ha mostrat convençuda que la immersió lingüística no es tocarà, fins al punt que si s'ha de tocar, està disposada a deixar la política. El president de la Generalitat, Artur Mas, ja va dir ahir que el govern i ell mateix capitanejarien una defensa 'clara i inequívoca' de la llengua catalana contra tot intent de margina-la. I va dir que tot atac a la llengua fracassaria.
Homs: 'El PP toparà amb una majoria al parlament'
El portaveu del govern català, Francesc Homs, per la seva banda, ha avisat avui el Partit Popular que tota proposta en contra de la immersió ligüística toparà amb una majoria al parlament. Segons que ha informat TV3, el PP ja ha preparat una proposta de reforma de la llei d'educació (LEC) que preveu tramitar al parlament per a adaptar-se a les peticions (pdf) del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquesta proposta inclou incorporar l'espanyol com a llengua vehicular a l'escola en cas que les famílies ho demanin, separant els alumnes en dos grups.
Per Homs, que en una entrevista a TV3 ha agraït el suport d'aquest cap de setmana rebut per tots els partits i per entitats i associacions, 'la cohesió i la convivència són els valors màxims que cal protegir i el que els articula a Catalunya són la llengua i l'escola'. Per això ha dit que el govern es mostrarà encara més ferm si té la societat al darrere.
Homs ha dit, també, que el país viu d'ençà de divendres un clima similar al que hi hagué després de la sentència contra l'estatut i que per això 'cal enfocar l'11 de setembre en clau de país i de dignitat'. I ha fet un últim avís al PP i al PSOE: 'Aquest cap de setmana ens han fet dues embestides, però han de sbaer que amb la reforma constitucional es trenca alguna cosa més que el simple fet de no haver-se posat d'acord en una reforma important'.
Mascarell: 'Si la via judicial i política no funcionen, la societat s'haurà de mobilitzar en defensa del català'
També n'ha parlat avui, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha dit que el govern esgotarà la via jurídica fins al final. I ha dit que, si això no funciona, 'la societat s'haurà de mobilitzar en defensa del català, com ha fet altres vegades'. Mascarell s'ha mostrat confiat que, d'una manera o d'una altra, s'evitarà tocar la immersió lingüística perquè, segons que ha dit, gaudeix d'un amplic consens i és fonamental per al nostre país.
El TSJC prova de matisar la interlocutòria
L'oposició popular i política ha estat tal aquest cap de setmana que fins i tot el mateix TSJC ha provat de matisar, aparentment, la interlocutòria. En efecte, ahir el president del tribunal va dir que el redactat era confús i que no es podia pas canviar el sistema d'immersió lingüística per la protesta d'unes poques famílies.
CiU avisa el PP
El portaveu de CiU al parlament, Oriol Pujol, va avisar el PP que CiU el descartaria de futurs acords, si posava la condició de l'escola bilingüe. I va recordar que el PP mai no havia posat la condició de tirar endavant els pressupostos en canvi d'introduir l'espanyol com a llengua vehicular: 'I si ens la posa, deixarà de ser un company de viatge en la dinàmica pressupostària.' També va advertir que CiU no renunciaria a res en canvi del model d'immersió. 'Si en alguns moments hem de posar-nos al límit d'allò que disposi algun tribunal, potser ens hi posarem.'
PP i Ciutadans, sols
El PP i Ciutadans són els únics partits que s'han felicitat per l'ordre del TSJC i els únics que no fan costat al govern, que va anunciar (vídeo) divendres que hi recorreria contra. La resta de partits han demanat fermesa al govern en la defensa de la immersió lingüística i que no fes cap pas enrere en la qüestió del català a l'escola."




Cal ser molt curosos i respectuosos amb la llengua. Cal seguir treballant per un model lingüístic de qualitat com fins ara tenim en què es tenen en compte les dues llengües oficials de l'Estat. De fet, si hi ha una llengua que és atacada i desestimada és la catalana, tal i com es pot veure. Els polítics s'haurien d'ocupar d'altres temes i no de promoure la mala convivència.


Recordem que a la Comunitat Valenciana l'ofensiva contra la llengua continua. Mireu la notícia següent:


"Escola Valenciana es reuneix amb el conseller d'Educació, al cap de setze anys

Exigirà a Císcar un compromís oficial i ferm d’abandonar el decret de Font de Mora
Escola Valenciana es reunirà avui amb el conseller d'Educació, José Císcar, per confirmar-li que repudia frontalment el polèmic decret de l'ex-conseller Font de Mora, que volia incorporar l'anglès a l'escola en detriment del català i suprimir les línies en català.
La reunió es farà en un context especial: d'una banda, és la primera vegada en setze anys que un conseller d'educació rep l'entitat (la darrera fou el 1995, quan era conseller Fernando Villalonga); d'una altra, fa pocs dies el president Alberto Fabra va declarar que no pensava pas desenvolupar el decret i que repensaria la manera d'incorporar l'anglès a l'ensenyament.
Escola Valenciana: 'Frenant el decret contra el valencià no n'hi ha prou'
Escola Valenciana va manifestar, amb molta prudència sobre les paraules de Fabra, que exigiria un compromís ferm i públic a Císcar en la reunió d'avui (comunicat). Perquè frenant el decret no n'hi ha pas prou. Com explicava a VilaWeb el gerent d'Escola Valenciana, Àngel Martí, el govern ha aprovat una sèrie d'ordres i normes noves, fora del decret, que van contra l'ensenyament en català i per això és necessària una negociació clara amb tot el sector educatiu per tal que, a més del decret, també es retirin aquestes normes: 'Allò que volem és el compromís ferm de repudiar el decret i que el govern no aprofiti les altres ordres per anar anquilosant el sistema.'
Per exemple, no fa gaire s'han agrupat algunes línies de secundària en català amb línies en espanyol, i la preferència s'ha donat a l'espanyol, de manera que han desaparegut moltes de les poques línies en català de secundària existents.
Escola Valenciana també vol exigir al conseller que no hi hagi més obstacles a l'obertura de noves línies en català, atès que hi ha més demanda que no pas oferta --a banda que els entrebancs administratius no deixen créixer l'entitat, malgrat la intensa demanda social i educativa.
Recuperar la interlocució
Una altra cosa que Escola Valenciana vol demanar és de recuperar la interlocució amb el govern, perduda fa setze anys, i de mantenir reunions periòdiques amb el conseller, perquè vol ser tinguda en compte en tot debat educatiu. No debades les línies en català són les que millors resultats ofereixen en català, anglès, castellà i en les altres matèries, de tot el País Valencià. Per això, pensa a sol·licitar al conseller que faci públics els estudis de la Generalitat mateixa, d'aquests últims anys, que ho corroboren."


Cal recordar que aquest sistema de doble via ha portat al valencià a una siuació diglòssica. L'article d'Àngel Martí corrobora aquesta situació en què la política ha volgut fer desaparèixer una realitat. Cal estar amatents i no deixar que la política faci desaparèixer la llengua. Seria un lingicidi.

"Àngel Martí: 'Frenant el decret contra el valencià no n'hi ha prou'

El gerent d'Escola Valenciana es declara prudent i detalla la petició que faran dilluns al conseller i que va més enllà de blocar el decret
A Escola Valenciana som prudents. I ho som per un doble motiu: Primer, el govern no ens ha comunicat formalment res en relació amb les seues intencions sobre el decret de Font de Mora; segon, perquè frenant el decret no n'hi ha prou, perquè hi ha una sèrie  de normes i mesures de rang menor, que no formen part del decret, i que també afecten directament les línies en valencià.
Allò que volem és un compromís ferm de repudiar el decret i que el govern tampoc no aprofitarà les altres ordres per anar anquilosant el sistema. Per exemple, ja s'han agrupat algunes línies de secundària en valencià amb línies en castellà, i la preferència s'ha donat al castellà. Amb aquesta mesura, que ja s'ha començat a aplicar, s'han perdut moltes línies en valencià de les poques que hi havia a secundària. Cal que es negociï, en conjunt, tot allò que tinga efectes en les línies en valencià. El decret, de fet, no s'ha aprovat, i en canvi sí que s'han aprovat algunes normes molt lesives per al sistema i han acabant retallant línies.
També volem que el conseller Císcar ens diga en quin moment s'avaluarà tot el sistema educatiu. Perquè no hem d'oblidar que hi ha unes eleccions espanyoles a la vista i no sabem quins efectes podria tenir una hipotètica majoria absoluta del PP a l'estat. Volem un compromís ferm i públic de mantenir les línies en valencià i de deixar-les créixer d'una manera natural. Perquè ara no poden créixer. Hi ha molta més demanda que oferta i aquests últims anys ens han posat molts obstacles per a obrir-ne de noves. I, a més, aquest darrer any ha estat el primer en què el govern no ha fet campanya de matriculació de les línies en valencià.
Tot això, ho traslladarem dilluns al conseller Císcar. No oblidem que és la primera volta en setze anys que ens rep un conseller d'Educació. L'última reunió que Escola Valenciana va tenir amb un conseller d'Educació va ser amb Vilallonga. I va ser efímera. Per això també demanarem a Císcar una cosa lògica: una interlocució bàsica a partir d'ara. Perquè les línies en valencià són favorables al plurilingüisme i són, incontestablement, les que ofereixen millors resultats en eixe àmbit. I li demanarem, també, sobre aquest punt, que publique els estudis de la Generalitat mateixa, fets aquests últims anys, que són encara en els calaixos, però que demostren clarament que les línies en valencià són les que millors competències ofereixen als xiquets en valencià, castellà i anglès i en les altres matèries.  Passe què passe, anirem molt alerta i continuarem defensant l'ensenyament de qualitat."








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada